10.07.2014

Schindler's List (1993) - Whoever saves one life, saves the world entire


Lista lui Schindler reproduce povestea reală de viaţă a lui Oskar Schindler (Liam Neeson), un întreprinzător german de origine ceha, care în timpul ocupării Poloniei de către nazişiti şi-a riscat viaţa pentru a salva peste 1100 de muncitori care lurau la fabrica sa. Romanul documentar al lui Thomas Keneally este alcătuit dintr-o serie de scurte eseuri si are la bază amintirile evreilor salvaţi de Schindler , ale lui Schindler precum si ale altor martori. 
Cuprinde povestiri despre viaţa speculantului şi seducatorului Schindler, despre lunga suferinţă a soţiei sale,
Emilie, despre crudul comandant al servicilor secrete naziste, Amon Goeth (Ralph Fiennes) , despre directorul curajos al fabricii lui Schidler, Itzhak Stern (Ben Kingslez)şi despre mulţi alţi evrei care au suferit în războiul nazist. Totuşi, în centrul poveştii se află acţiunile ambiţiosului Schindler.


Oskar Schindler ajunge în Kracovia, Polonia, cu scopul de a se îmbogăţi şi sfârşeşte prin a păcăli servicile
secrete pentru a-şi proteja muncitorii evrei. Este povestea eroismului neprevăzut al lui Schindler şi a încercării unui om să facă bine în mijlocul răului absolut. Cartea explorează natura complexă a virtuţii, importanţa vieţii umane, rolul martorilor holocaustului şi atenţia la regulile şi detaliile ce au susţinut sistemul de teroare nazist.

Cartea lui Keneally a fost publicată prima dată în Marea Britanie in 1982 sub titlul "Schindler's Ark" şi lansată în Statele Unite în acelaşi an sub denumirea Schidler's List. Când "Schindler's Ark" a caştigat în 1982 premiul britanic pentru cel mai bun roman, a trezit foarte multe controverse, multi critici plângându-se ca un roman documentar nu merită un premiu care în mod normal este acordat pentru fictiune. Cu toate aceste, discuţiile contradictorii dintre critici nu au afectat popularitatea enormă de care s-a bucurat acest roman, popularitate care a reinviat în 1993 dupa adaptarea cărtii într-un film de lung metraj de către Steven Spielberg. În mare măsură datorită filmului, Schidler's List este în topul celor mai populare cărţi scrise vreodată despre Holocaust.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu